+387 65 236 348 pon. - pet. 8.00 - 16.00

RIJEKA UNA - ŠTRBAČKI BUK - JAPODSKI OTOCI - ETNO SELO ČARDAKLIJE

Una je reka u zapadnom delu Bosne i Hercegovine; u donjem delu svog toka protiče kroz Republiku Srpsku, i ona je granična reka sa Hrvatskom. Una je desna pritoka Save. Njen basen zauzima površinu od 10,400 km², a u njemu živi oko milion ljudi.
Ime rijeke Une nastalo je od latinske riječi una – jedina. Ukupna dužina toka Une iznosi oko 212,5 km, a izvire u Lici (Hrvatska) u blizini naselja Donja Suvaja kod Srba, ispod planine Stražbenice. Uvire u rijeku Savu na teritoriji Republike Srpske pored Jasenovca u koju godišnje donese gotovo osam milijardi kubnih metara vode.

Prvi veliki unski vodopad nalazi se kod Martin Broda, naselja smještenog na dnu kanjona u kojem Uni pritiče rijeka Unac. Upravo na ovom dijelu Una je najatraktivnija jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i ostrvaca te nekoliko većih vodopada od kojih visina najvećeg iznosi približno 55 m.

Kod Martin Broda se održava i tradicionalna Unska regata (međunarodna turistička kajak regata) koja je bila prekinuta početkom devedestih ali je obnovljena prije nekoliko godina. Martin Brod je poznat širom Evrope po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran tok rijeke, tako da svake godine na Unu dolaz sportista iz mnogih evropskih zemalja. Uz Unu se, u neposrednoj blizini Martin Broda, nalaze i nekoliko spomenika kulture kao što su manastir Rmanj te Milančeva kula, građevina iz rimskog doba.

Drugi veliki vodopad je Štrbački buk koji se nalazi u Republici BiH kod sela Donji Štrbci, u neposrednoj blizini Hrvatske granice. Štrbački buk se sastoji od nekoliko vodopada koji su veoma blizu jedan drugom a najveći je visok oko 25 m.


0


Leave a Review

By Train/tube

By bus

By Taxi/cabs

Terms of payment

CIJENA ARANZMANA SA PDV-om IZNOSI 40,00 KM SA SVIM ULAZNICAMA

ARANZMAN OBUHVATA;
- prevoz visokoturističkim autobusom;
- organizacija aranzmana;
- pratioca grupe;
- ulaznicu + prevoz od ulaza u Nacionalni
parka do Štrbačkog buka (8km lokalni prevoz)
iznosi 12,00 KM po osobi;

ARANZMAN NE OBUHVATA;
- individulne troškove;

Terms of travel

Travel Programme (1 dan)

UPOZNAJMO LJEPOTU BOSNE I HERCEGOVINE
RIJEKA UNA
ŠTRBAČKI BUK - JAPODSKI OTOCI -
ETNO SELO ČARDAKLIJE
JEDNODNEVNI IZLET
POLASCI: TESLIĆ/ DOBOJ /MODRIČA / DERVENTA/ PRNJAVOR
14.06.2020.GODINE

 • 1

  14.06.2020.GODINE

  Polazak u jutarnjim časovima. Pauze po potrebi grupe. Dolazak na Štrbački Buk. Štrbački buk na Uni je najljepše mjesto u BiH po ocjeni turista, “savršeno”, “naljepši vodopadi.
  Kada se po dolasku na lokalitet krenete spuštati prema vodopadima, na trenutak nećete vjerovati da ste i dalje u Bosni i Hercegovini, jer ogromna energija vode, kao i zelenilo milion boja koje vas okružuje, učiniće da se osjećate kao da ste zalutali u divljinu Južne Amerike.
  Visine 24,5 m, Štrbački Buk na Uni, najviši je, ali i najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena, a već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umjetnika, koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela. Zadrzavanje grupe 2h. Zatim okupljanje grupe i polazak ka Japodskim otocima.

  Japodi su naseljavali veliko područje koje je obuhvatalo širi prostor oko srednjeg toka Une i Nacionalnog parka „Una“ u Bosni. Razvoj japodske kulture odvijao se, približno, tokom posljednjih hiljadu godina stare ere. Zadrzavanje grupe oko 2h. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Zatim okupljanje grupe i polazak ka Etno selu Čardaklije. Posjeta I obilazak poznatog Etno sela i zadrzavanje u dogovoru sa grupom.

Related tours